Please Wait

میثم رسولی 19 روز پیش 0 نظر

کالانکوئه یکی از جذاب ترین و متنوع ترین گیاهان آپارتمانیست که در هر فصلی از سال طراوت و شادابی خود را حفظ کرده و می تواند محیط اطرافش را دلنشین کند. این گیاه که بومی ماداگاسکار و مناطق گرمسیری آفریقا می باشد، اکنون در سراسر جهان به عنوان گیاهی زینتی کشت می شود. کالانکوئه به دلیل داشتن برگ‌های ضخیم و گوشتی و گل‌هایی جذاب که در رنگ‌های مختلفی مانند قرمز، صورتی، نارنجی، زرد و سفید وجود دارند، شناخته می‌شود. مراقبت از این گیاه نسبتاً آسان است و می توان آن را هم در داخل خانه و هم در فضای باز پرورش داد. کالانکوئه خواص درمانی و پزشکی بسیاری دارد به طوری که برگ های آن به طور سنتی در درمان بیماری های التهابی و عفونی مانند زخم معده و اسهال خونی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین کالانکوئه موجب کاهش درد های عصبی و عضلانی می شود و در درمان مشکلات پوستی نظیر آفتاب سوختگی، آکنه پوستی و پیری پوست موثر است.

عصاره کالانکوئه سطح گلوکز خون را کاهش میدهد و به ترشح انسولین و کنترل بیماری دیابت کمک می کند. همچنین اثبات شده است که آب برگ کالانکوئه دارای خواص ضد حساسیت و ضد آسم می باشد و می توان آن را به عنوان یک آرامبخش فوق العاده برای کاهش تپش قلب و استرس استفاده کرد. گیاه کالانکوئه تصویه کننده ای ایده آل می باشد به طوری که با از بین بردن ناخالصی ها و مواد شیمیایی مضر موجود در هوا و تبدیل آن به اکسیژن و بخار آب موجب تمییز شدن هوای اطراف خود می شود و به افزایش رطوبت کمک می کند. کالانکوئه برای انسان گیاهی سمی محسوب نمی شود با این حال اگر توسط حیوانات خانگی بلعیده شود میتواند موجب مشکلات گوارشی در آن ها شود.

 

تاریخچه کالانکوئه

کالانکوئه در سال ۱۹۳۰ توسط تاجری آلمانی به نام رابرت بلاسفلد به اروپا آورده شد و سپس شهرتی جهانی یافت. نام این گیاه از کلمات چینی کالانگ و کو گرفته شده و به معنی آنچه می افتد و سپس رشد می کند می باشد که اشاره به توانایی گیاه برای رویش مجدد برگ ها و گل ها دارد. کالانکوئه از نظر فرهنگی و تاریخی دارای اهمیت فروان می باشد به طوری که مسیحیان در مراسم کریسمس آن را به عنوان هدیه به یکدیگر می دهند.

 

انواع گونه کالانکوئه

وجود بیش از صد و بیست گونه از گیاه کالانکوئه باعث شده تا این گیاه در انواع طرح ها و رنگ های متفاوت یافت شود و تبدیل به یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی در میان گیاه دوستان باشد.

 

فنگ (Kalanchoe Fang)

فنگ یکی از جذاب ترین گونه های کالانکوئه می باشد که با برگ های نقره ای و مخملی اش خود نمایی می کند. سطح زیرین برگ ها را غده هایی کوچک تشکیل داده که بر زیبایی فنگ افزوده است. این گونه جذاب در محیطی مرطوب با نور روشن و غیر مستقیم به خوبی رشد می کند.

 
 

سابنودا (Kalanchoe subnuda)

این گونه زیبا که با نام گوش فیلی نیز شناخته می شود یکی از جذاب ترین گونه های کالانکوئه می باشد که با برگ های کوچک سبز رنگش خود نمایی می کند. سابنودا در محیطی با نور روشن و غیر مسقیم به خوبی رشد می کند و تنها در صورت خشک شدن خاک به آبیاری نیاز دارد.

 
 

بلاسفلدیانا (Kalanchoe blossfeldiana)

بلاسفلدیانا گونه ای جذاب از گیاه کالانکوئه می باشد که برگ های سبز رنگ و گل های زیبایش که به وسیله ی ساقه های بلند و کشیده برافراشته شده اند خود نمایی می کنند. بلاسفلدیانا در محیطی مرطوب با نور روشن و غیر مستقیم به خوبی رشد می کند.

 
 

اریوفیلا (Kalanchoe eriophylla)

اریوفیلا یکی از زیباترین گونه های گیاه کالانکوئه می باشد که با برگ های کوچک مخملی و سفید رنگش جذابیت زیادی یافته است. اریوفیلا نسبت به دیگر گونه ها به نور بیشتری نیاز دارد به همین دلیل بهتر است در پرنور ترین قسمت آپارتمان قرار بگیرد.

 
 

گوش ماهی (Kalanchoe fedtschenkoi)

گونه فچنکو که به افتخار گیاه شناس روس، بوریس فچنکو نامگذاری شده است، به دلیل شباهتی که به گوش ماهی دارد با این نام نیز مطرح می باشد. گوش ماهی دارای برگ های کوچک با حاشیه های سفید است که اگر در محیطی مرطوب و روشن نگه داری شود به خوبی رشد می کند.

 
 

گاستونیس (Kalanchoe gastonis-bonnieri)

گاستونیس گونه جذاب از گیاه کالانکوئه می باشد که برگ هایی سبز و خاکستری رنگ با لکه هایی قهوه ای بر زیبایی آن افزوده است. گاستونیس تنها در صورتی نیاز به آبیاری دارد که سطح رویین خاکش خشک شده باشد.

 
 

هیلدبرانتی (Kalanchoe hildebrandti)

این گونه منحصر به فرد از گیاه کالانکوئه دارای برگ هایی به رنگ نقره ای می باشد که به طرز زیبایی به همراه ساقه هایی بلند و کشیده رشد می کنند. هیلدبرانتی در محیطی مرطوب و روشن به خوبی رشد می کند.

 
 

لاسیناتا(Kalanchoe lacinata)

لاسیناتا گونه ای چشم نواز از گیاه کالانکوئه می باشد که با وجود گل هایی معطر و برگ هایی بیضوی شکل با حاشیه هایی نقره ای محبوبیت زیادی در میان گیاهدوستان بدست آورده است. لاسیناتا در محیطی با نور روشن و غیر مستقیم خورشید به خوبی رشد می کند.

 
 

لاکسیفلورا (Kalanchoe laxiflora)

لاکسیفلورا یکی دیگر از گونه های گیاه کالانکوئه می باشد که با برگ های سبز و زیبایش شناخته می شود. این گونه قادر است تا ارتفاع پنجاه سانتی متر رشد کند و در محیطی مرطوب و روشن عملکرد بهتری دارد.

 
 

لانگیفلورا (Kalanchoe longiflora)

لانگیفلورا گونه ای منحصر به فرد از گیاه کالانکوئه می باشد که با برگ های کوچکش چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. این گونه جذاب در فصل پاییز و زمستان شکوفا می شود و اگر نور و آب کافی به آن برسد برای چندین سال محیط اطرافش را زیبا تر و دیدنی تر می کند.

 
 

لوسی (Kalanchoe luciae)

لوسی گونه ای جذاب می باشد که با برگ های سبز رنگ و پهنش شناخته می شود. این گونه زیبا تنها در صورتی نیاز به آبیاری دارد که خاکش خشک یا نیمه خشک شده باشد.

 
 

مارموراتا(Kalanchoe marmorata)

کالانکوئه مارموراتا زیباترین گونه در میان گونه های گیاه کالانکوئه می باشد که با برگ های خاکستری مایل به سبز به همراه حاشیه هایی جذاب چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. مارموراتا در محیطی با نور روشن و غیر مستقیم عملکرد بهتری دارد.

 
 

اورگیالیس (Kalanchoe orgyalis)

اروگیالیس گونه ای جذاب می باشد که برگ هایی سبز رنگ و ضخیم که توانایی ذخیره آب در خود دارند، به زیبایی آن افزوده اند. این گونه از گیاه کالانکوئه در محیطی مرطوب با نور روشن به خوبی رشد می کند.

 
 

پومیلا (Kalanchoe pumila)

پومیلا در لاتین به معنای کوچک می باشد که اشاره به برگ های کوچک این گونه دارد. این گونه جذاب از گیاه کالانکوئه در محیطی مرطوب با نور روشن و غیر مستقیم به خوبی رشد خواهد کرد.

 
 

سینسپالا (Kalanchoe synsepala)

سینسپالا گونه ای دوست داشتنی از گیاه کالانکوئه میباشد که برگ هایی کوچک و نوک تیز موجب زیبایی دو چندان آن شده اند. سینسپالا تنها در صورتی نیاز به آبیاری دارد که سطح رووین خاکش خشک شده باشد.

 
 

خرس عروسکی (Kalanchoe Teddy Bear)

این گونه به دلیل برگ های کرکی و سفید رنگی که شبیه خز خرس پانداست به گونه خرس عروسکی نیز معروف شده است. برگ های سفید و کرکی منحصر به فرد و گل های ظریف و سفید مایل به صورتی آن را به انتخابی جذاب برای زیباتر کردن منازل تبدیل کرده است . خرس عروسکی خاکی با زهکشی خوب را ترجیح میدهد و در نور روشن و غیر مستقیم خورشید به خوبی رشد می کند.

 
 

دیرسیفلورا (Kalanchoe Thyrsiflora)

دیرسیفلورا گونه ای جذاب با برگ هایی پهن و بزرگ به رنگ سبز می باشد که با حاشیه هایی به رنگ قرمز زیبا تر به نظر میرسند. دیرسیفلورا در محیطی با نور روشن و غیر مستقیم به خوبی رشد می کند.

 
 

تامنتوسا (Kalanchoe tomentosa)

تامنتوسا گونه ای جذاب با برگ هایی خزدار و قطور است که توانایی ذخیره آب در خود را دارد. این گونه تنها در صورتی نیاز به آبیاری دارد که خاکش کاملا خشک شده باشد.

 

 

شرایط نگهداری کالانکوئه

  • نور :

    کالانکوئه در دسته گیاهان نور دوست قرار دارد به طوری که نور روشن و غیر مستقیم به رشد بهتر آن کمک می کند و محیط تاریک باعث کوچک شدن برگ ها می شود.

  • دما :

    از آنجا که کالانکوئه گیاهی گرمسیری محسوب می شود در دمایی بین دوازده تا بیست و هفت درجه سانتی گراد رشد مناسبی خواهد داشت اما در دمای پایین به شدت آسیب می بیند. بنابراین قرار دادن آن در محیطی با دمای ایده آل امری ضروری به نظر میرسد.

  • خاک :

    قرار دادن کالانکوئه در خاکی با غنای بالا و مخلوطی از شن و پرلیت به رشد بهتر گیاه کمک میکند اگرچه باید از زهکشی مناسب خاک اطمینان حاصل کرد. به همین جهت بهتر است گیاه در گلدانی سفالی با سوراخ های بزرگ کاشته شود تا آب اضافی بتواند به راحتی از آن خارج شود.

  • آب :

    از آنجا که برگ های کالانکوئه توانایی ذخیره آب در خود را دارند، این گیاه قادر است برای مدت طولانی کم آبی را تحمل کند به همین جهت کالانکوئه مناسب کسانی است که ممکن است آبدهی به گیاه را فراموش کنند. با این حال مناسب ترین زمان برای آبیاری کالانکوئه زمانی است که سطح خاک خشک شده باشد.

  • رطوبت :

    کالانکوئه گیاهی گرمسیریست که محیطی با رطوبت زیاد را ترجیح می دهد. بنابراین بهتر است در محیط خشک با رطوبت کم از دستگاه های رطوبت ساز استفاده شود تا شاهد رشد هرچه بهتر گیاه بود.

  • کود :

    به طور کلی کالانکوئه به کود زیادی برای رشد نیاز ندارد هرچند بهتر است یک بار در سال آن هم در فصل بهار با کودی که فسفر بیشتری دارد تغذیه شود. این گیاه در زمستان نیازی به کوددهی ندارد.

 

روش های نگهداری کالانکوئه

  • تکثیر:

    تکثیر کالانکوئه بسیار ساده است و انجام این کار برای رشد بهتر گیاه ضروری به نظر میرسد. بهترین راه برای تکثیر کالانکوئه تکثیر از طریق قلمه ساقه می باشد. برای انجام اینکار کافیست با یک تیغ تمییز قسمتی از ساقه را برش داد. سپس اجازه داد قلمه برای چند روز خشک شود و انتهای آن پینه ببندد. در انتها قسمت پینه دار قلمه را با هورمون ریشه زایی آغشته کرد و آن را در خاکی مرطوب و غنی کاشت. گیاه جدید در نور روشن و غیر مستقیم به خوبی رشد خواهد کرد.

  • هرس کردن :

    کالانکوئه را باید در انتهای فصل گلدهی هرس کرد و ساقه ها و برگ های آسیب دیده را جدا کرد تا فضا برای رشد و رویش شاخ و برگ های جدید مهیا شود.

  • تمییز کردن برگ ها :

    یکی از مشکلات عمده کالانکوئه نشستن گرد و غبار زیاد بر روی برگ ها میباشد که موجب می شود نور و هوای کافی به آن نرسد. به همین دلیل تمییزکردن برگ ها با دستمالی نمناک ضروری به نظر میرسد.

  • تعویض گلدان :

    برخلاف بسیاری از گیاهان که ترجیح می دهند تمام عمر خود را در یک گلدان سپری کنند کالانکوئه علاقه زیادی به تعویض گلدان دارد چرا که این کار باعث می شود گیاه در فضای جدید رشد بهتری داشته باشد. تعویض گلدان را باید در فصل پاییز بعد از شکوفه دادن گیاه انجام داد و گیاه را در گلدانی بزرگتر با سوراخ های زهکشی قرار داد.

 

آفت ها و بیماریهای کالانکوئه

  • هجوم حشرات :

    کالانکوئه معمولا مورد هجوم حشرات قرار نمی گیرد اما گاهی اوقات ممکن است برگ ها توسط حشراتی مانند شته ها آسیب ببینند. برای حل این مشکل باید برگ ها را با دستمالی نمناک پاک کرد. بهتر است از حشره کش ها استفاده نکرد چرا که ممکن است به برگ ها آسیب برسانند.

  • خشکی و سوختگی برگ ها :

    قرار گرفتن در معرض نور مناسب کلید زیبایی ظاهری گیاهان است. نور بسیار کم موجب خشکی و چروکیدگی برگ ها می شود و نور بسیار زیاد سوختگی و از بین رفتن برگ ها را در پی خواهد داشت. برای رفع این مشکل بهتر است گیاه را در محیطی با نور روشن اما غیر مستقیم قرار داد.

  • پژمرده شدن گیاه :

    اگر دمای محیط به شدت بالا باشد گیاه شروع به پژمردگی می کند. برای رفع این مشکل باید گیاه را در محیطی با دمای دوازده تا سی درجه سانتی گراد قرار داد.

  • شکنندگی و نرم شدن ساقه ها :

    یکی از مشکلات رایج کالانکوئه شکنندگی و نرم شدن ساقه های آن است که آبیاری بیش از حد یا کاشت در بستر خاکی که آب را در خود نگه می دارد از جمله دلایل آن است. آب بیش از حد به راحتی موجب پوسیدگی ریشه شده و نرم شدن ساقه ها را در پی خواهد داشت. برای حل این مشکل بهتر است تنها در صورتی گیاه را آبیاری کرد که سطح رویین خاک کاملا خشک شده باشد.

  • نظرات
  • نظرات

      نظر شما کمک بزرگی برای بازدید کنندگان آینده است

      برای ثبت نظر شما کاربر گرامی لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

    Copyright © 2020-2023. All rights reserved