Please Wait

میثم رسولی 4 ماه پیش 0 نظر

گیاه دیزی که با نام مینای چمنی نیز شناخته می شود، گیاهی کوچک و دلرباست و با گل هایی رنگارنگ و متنوع به رنگ های صورتی، سفید و قرمز مورد توجه بسیاری از گیاه دوستان قرار دارد. این گیاه به طور معمول ارتفاع کمی دارد و برگ های قلبی شکلش بر روی ساقه های نازک و کشیده قرار گرفته است. زیستگاه اصلی گیاه دیزی مناطق اورپای شمالی و شرقی می باشد و کشورهای دانمارک و روسیه بیشترین سهم را در پرورش و صادرات این گیاه دارند. این گیاه جذاب کاربردهای مختلفی در موارد گوناگون دارد. به عنوان مثال ظاهر جذاب و زیبا سبب شده تا گیاه دیزی به طور عمده در پارک ها و فضاهای سبز مورد استفاده قرار بگیرد و در ایجاد فضایی دلنشین و فرح بخش نقش داشته باشد.

همچنین از گل های دیزی در تزیین محصولات غذایی مانند کیک ها، سالادها و شیرینی ها استفاده می کنند چرا که باعث افزودن جلوه ای زیبا به غذاها می شوند. گیاه دیزی در طب سنتی نیز کاربرد فراوان دارد. برخی از متخصصان طب سنتی از برگ‌ ها و گل‌ های دیزی برای استفاده در درمان برخی از مشکلات مانند التهام و قرمزی پوست بهره می ‌برند. دیزی گیاهی سمی محسوب می شود که در صورت بلعیده شدن توسط کودکان یا حیوانات خانگی موجب مشکلات گوارشی در آنها می شود.

 

تاریخچه دیزی

نام این گیاه برگرفته از نام شاهزاده دانمارک، مارگارت دیزی می باشد که اندکی پس از حمله نازی ها به کشور دانمارک به دنیا آمد. از این رو گیاه دیزی به عنوان نمادی از میهن پرستی، پاکی و زیبایی در فرهنگ مردم این کشور یاد می شود و به عنوان گیاه ملی دانمارک شناخته شده است. دیزی به عنوان نماد امید و شروع دوباره در میان دیگر فرهنگ ها نیز شهرت دارد.

 

انواع گونه دیزی

 

دیزی آفریقایی (African Daisy)

دیزی آفریقایی گونه ای از گیاه دیزی می باشد که با گل های بزرگ و رنگارنگش بسیار معروف هستند وبرای تزیین منازل و آپارتمان ها بسیار مناسب می باشد. این گونه از گیاه دیزی در محیطی مرطوب به خوبی رشد کرده هرچند قادر است در مکانی با رطوبت خشک نیز دوام بیاورد.

 
 

دیزی آستری (Aster Daisy)

دیزی آستری یکی از اعجاب انگیز ترین گونه های گیاه دیزی می باشد که با رنگ های متنوع و گل های زیبا چشم هر بیننده ای را بر خود معطوف می کند. دیزی آستری به طور معمول در فصل پاییز شکوفه می دهد و در محیطی روشن با نور غیر مستقیم خورشید به خوبی رشد می کند.

 
 

دیزی مارگاریت آبی (Blue Marguerite Daisy)

گونه مارگاریت آبی با برگ های سبز رنگ و قلبی شکل و گل هایی به رنگ آبی، تبدیل به انتخاب اول گیاه دوستان برای زیباتر کردن منازل و ادارات شده است. این گونه جذاب برای رشد پایدار نیاز به آبیاری منظم دارد و در محیطی با نور روشن اما غیر مستقیم خورشید می تواند تا مدت زمان زیادی به زندگی خود ادامه دهد.

 
 

دیزی کره ای (Butter Daisy)

این گونه جذاب که بومی مناطق آمریکای شمالی می باشد، با گل های زرد رنگ خود جلوه ای زیبا آفریده است. دیزی کره ای نیازمند مراقبت زیاد و مستمر می باشد به همین دلیل هرگز نباید اجازه داد خاکش خشک شود.

 
 

دیزی مخروطی (Coneflower Daisy)

دیزی مخروطی که به عنوان گونه ای مقاوم در برابر خشکی و گرما شناخته می شود، با برگ های نسبتا بزرگ و گل های سفید رنگش جلوه ای از شکوه و زیبایی آفریده است. این گونه دوست داشتنی تنها در صورتی نیاز به آبیاری دارد که خاکش خشک یا نیمه خشک شده باشد.

 
 

دیزی انگلیسی (English Daisy)

این گونه دوست داشتنی که همانطور که از نامش پیداست اصالتا متعلق به کشور انگلیس می باشد، گونه ای جذاب از گیاه دیزی بوده که با گل های قرمز و کوچک خود به طور فریبنده ای چشم هربیننده را بر خود خیره می کند. دیزی انگلیسی در فصل تابستان به اوج شکوفایی می رسد و به انتخابی ایده آل برای زیباتر کردن منازل و ادارات می شود.

 
 

دیزی گاایلاردیا (Gaillardia Daisy)

دیزی گاایلاردیا یا دیزی درخشان یکی از جذاب ترین گونه های گیاه دیزی بوده که با گل های خوش رنگ و معطر خود سبب جلب پروانه ها و زنبورها می شود. این گونه دوست داشتنی بسیار مقاوم بوده و قادر است در خشکی و شرایط آب و هوایی نامناسب به زندگی خود ادامه دهد.

 
 

دیزی گربرا (Gerbera Daisy)

دیزی گربرا یا پروانه زمینی یکی از گونه های محبوب زینتی است که به خاطر گل های بزرگ ، رنگارنگ و زیبا شناخته می شود. این گونه زیبا که اصالتی برزیلی دارد در شرایط آب و هوایی متعادل به خوبی رشد می کند و تنها در صورت نیمه خشک شدن خاکش نیاز به آبیاری دارد.

 
 

دیزی گلوریوسا (Gloriosa Daisy)

دیزی گلوریوسا نام گونه ای از گیاه دیزی می باشد و با برگ های پهن و ساقه هایی کشیده شناخته می شود. این گونه دوست داشتنی در محیطی مرطوب با نور روشن به خوبی رشد می کند.

 
 

دیزی طلایی هندی (Indian Chrysanthemum Daisy)

طلایی هندی به عنوان گونه ای جذاب از گیاه دیزی در مناطق گرم و آفتابی هند کشت می شود و به دیگر نقاط جهان ارسال می شود. دیزی طلایی هندی در فصل بهار یا تابستان شکوفه می دهد و گل هایی زیبا به رنگ زرد به وجود می آورد. دیزی طلایی هندی در صنعت دکوراسیون کاربرد فراوان دارد و می تواند جلوه ای منحصر به فرد خلق کند. این گونه دوست داشتنی در محیطی مرطوب با نور روشن به خوبی رشد می کند.

 
 

دیزی مارگاریت (Marguerite Daisy)

دیزی مارگاریت با برگ هایی براق و سبز و همینطور گلبرگ هایی باریک و کوچک به رنگ سفید خود نمایی می کند. این گونه زیبا از گیاه دیزی در محیطی مرطوب با نور روشن و غیر مستقیم خورشید به خوبی رشد می کند.

 
 

دیزی چشم بزرگ (Oxeye Daisy)

بدون شک دیزی چشم بزرگ یکی از زیباترین و نادرترین گونه های گیاه دیزی می باشد که با گل های بزرگ و سفید رنگش چشم هر بیننده ای را بر خود خیره می کند.

 
 

دیزی شستا(Shasta Daisy)

دیزی شستا زیباترین و چشم نواز ترین گونه ایست که در میان تمامی گونه های گیاه دیزی میتوان یافت. این گونه جادویی که قادر است با گل های بزرگ و سفید رنگش چشمان هر بیینده ای را محصور کند در محیطی با رطوبت نسبی و دمای متعادل به خوبی رشد می کند.

 
 

دیزی رود سوان (Swan River Daisy)

دیزی رود سوان همانطور که از نامش مشخص است، بومی کشور استرالیا و به ویژه مناطق کناره رود سوان می باشد. این گونه جذاب دارای گل هایی به رنگ آبی و بنفش می باشد که بر زیبایی آن افزوده اند. دیزی رود سوان در محیطی با خاک زهکشی شده و مرطوب به خوبی رشد می کند و نیاز به آبیاری منظم دارد.

 

 

شرایط نگهداری دیزی

  • نور :

    گیاه دیزی برای رشد سالم و با کیفیت به روزانه شیش تا هشت ساعت نور آفتاب مستقیم نیاز دارد. نور مورد نیاز برای گیاه دیزی در فصل های مختلف سال متفاوت است و در بهار و تابستان که فصل رشد گیاه محسوب می شود، این میزان بیشتر می شود. اگر نور طبیعی کافی در محیط موجود نباشد، می ‌توان از نور مصنوعی لامپ‌های ال ‌ای ‌دی یا کم مصرف برای ارائه نور مناسب برای گیاه دیزی استفاده کرد.

  • دما :

    گیاه دیزی معمولا به دمای معتدل و خنک علاقه دارد و اغلب در مناطقی با تابستان خنک یا زمستان ملایم رشد بهتری دارد. به طور کلی دمای مناسب برای گیاه دیزی هیجده تا بیست و یک درجه سانتی گراد در روز و ده تا پانزده درجه سانتی گراد در شب می باشد.

  • خاک :

    دیزی به خاکی حاصلخیز با زهکشی مناسب نیاز دارد که بتواند املاح و مواد آلی مورد نیاز گیاه را فراهم کند و در نتیجه رشد بهتر و گلدهی بیشتر را برای گیاه دیزی به ارمغان آورد. برای این منظور مخلوطی از کمپوسیت، پرلیت و ماسه به بهبود کیفیت و غنای خاک این گیاه زینتی و چشم نواز کمک می کند.

  • آب :

    گیاه دیزی آب زیادی را مصرف می کند و برای رشد بهتر به آبیاری منظم و متعادل نیاز دارد. به طور کلی در فصل رشد، دیزی به میزان آب بیشتری نیاز دارد اما در باقی فصول سال تنها باید دقت کرد که خاک گیاه خشک نباشد.همچنین آب دهی بیش از حد می تواند باعث مشکلات متعددی از جمله پوسیدگی ریشه ها شود. البته نکته حائز اهمیت این است که میزان آب مصرفی به عواملی مانند نوع خاک، شرایط آب و هوایی، اندازه گلدان بستگی دارد و می تواند متغیر باشد.

  • رطوبت :

    گیاه دیزی برای رشد بهتر و سالم تر نیاز به محیطی با رطوبت نسبی دارد چرا که اگر میزان رطوبت محیط کم یا زیاد باشد منجر به وارد آمدن خسارات جبران ناپذیر به گیاه می شود. اگر رطوبت محیط زندگی دیزی بسیار کم باشد می توان به روش هایی مانند دستگاه رطوبت ساز یا قرار دادن ظروف آب در کنار گیاه، رطوبت محیط را به طور مصنوعی به میزان دلخواه تغییر داد.

  • کود :

    برای رشد و پرورش بهتر گیاه دیزی استفاده از کودی غنی که حاوی عناصری مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند بسیار ضروری به نظر میرسد چرا که این مواد باعث افزایش تعداد و اندازه گل ها می شوند و به تقویت ریشه ها و ساقه های گیاه کمک می کنند. به طور کلی منظور از کود مناسب این است که علاوه بر تأمین نیاز های غذایی گیاه، باعث افزایش کیفیت خاک نیز بشود. بنابراین برای استفاده بهتر از کود باید دستورالعمل های نحوه استفاده از آن از قبیل مقدار و زمان مصرف را رعایت نمود تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کرد.

 

روشهای نگهداری دیزی

  • تکثیر:

    گیاه دیزی معمولا از طریق کاشت بذر تکثیر می شود چرا که این بذر ها به راحتی در خاک کاشته می شوند و پس از آبیاری منظم و مراقبت های لازم، به شکل نهال رشد کرده و پس از مدتی تبدیل به گیاهی کامل میشوند. برای تکثیر از طریق کاشت بذر ابتدا باید خاک را به خوبی زهکشی کرد و بذر را در عمق نسبتا کمی از خاک قرار داد و به خوبی آن را آبیاری کرد. پس از سبز شدن نهال، مراقبت هایی از جمله نور و دمای مناسب و آبیاری منظم برای رشد بهتر گیاه جدید بسیار ضروری می باشد.

  • هرس کردن :

    هرس گیاه یکی از مراحل مهم در مراقبت از آن می باشد که برای حفظ شکل و سلامتی گیاه دیزی لازم است و میزان آن بستگی به نوع گونه دارد. هرس به معنای بریدن بخش های غیر ضروری یا پیر شده گیاه است و این فرآیند معمولاً شامل بریدن برگ‌ های زرد شده، خشک یا آسیب‌ دیده و بریدن شاخه‌ های قدیمی و پیر می ‌شود. برای این منظور بهتر است هرس را با استفاده از ابزار تمییز و تیز انجام داد تا به ظاهر گیاه آسیبی وارد نشود و همچنان زیبایی و طراوت خود را حفظ کند.

  • تمییز کردن برگ ها :

    برای پاک کردن برگ های گیاه دیزی کافیست آن ها را با یک پارچه یا اسفنج مرطوب پاکسازی کرد. اگر برگ ها خیلی کثیف باشند می توان از مخلوط آب و مایع ظرف شویی بهره برد و گرد و غبار و لکه ها را از برگ ها پاک کرد. همچنین برخی از پاک کننده‌ های خاص برای گیاه دیزی در بازار موجود است که برای تمیز کردن برگ‌ ها بهینه شده‌اند. این محصولات علاوه بر تمیزی به نگهداری از برگ‌ ها و حفظ درخشندگی آنها نیز کمک می کنند.

  • تعویض گلدان :

    از آنجا که گیاه دیزی رشد نسبتا سریعی دارد بهتر است هر دو سال یکبار در گلدانی بزرگتر قرار بگیرد تا فضای کافی برای رشد داشته باشد. برای این منظور کافیست گیاه را به آرامی از گلدان جدا کرده و در گلدانی بزرگتر با سوراخ های زهکشی بیشتر قرار داد.

 

آفت ها و بیماری های دیزی

  • هجوم حشرات

    برخی از حشرات مانند سوسک ها و کرم ها ممکن است به گیاه دیزی حمله کنند و علاوه بر تغذیه از برگ ها و ریشه های گیاه، موجب کاهش رشد و عملکرد آن ها در گل دهی و میوه دهی شوند. برای جلوگیری از حملات این گونه حشرات می توان از حشره کش های شیمیایی با رعایت دستورالعمل ها استفاده کرد به گونه ای که آسیبی به دیگر قسمت های گیاه وارد نشود. همچنین تنظیم شرایط محیطی مانند میزان آبیاری، نور و تهویه میتواند منجر به دفع حشرات مزاحم شود.

  • زرد شدن برگ ها :

    عمده ترین عامل زرد شدن برگ های گیاه دیزی نرسیدن نور کافی به گیاه است چرا که اگر گیاه در محیطی با نور ناکافی قرار بگیرد به تدریج برگ هایش شروع به زرد شدن کرده و پس از مدتی از بین می روند. دیگر عامل زرد شدن برگ ها می تواند کمبود مواد غذایی از جمله عناصر مهمی مانند نیتروژن، آهن و روی باشد. برای حل این مشکل ابتدا کافیست گیاه در محلی با نور مناسب قرار بگیرد و سپس با کود های مغذی مشکل کمبود مواد غذایی گیاه دیزی را برطرف کرد. در صورتی که مشکل زردی برگ ‌ها پیشرفت کرده و درمان‌ های معمولی به نتیجه مطلوب نرسید، بهتر است با کارشناسان شرکت زیست فناور پیشتاز واریان مشورت کنید.

  • پوسیدگی برگ ها :

    این بیماری معمولاً به علت رطوبت بیش از حد و هوای نامناسب اطراف گیاه بوجود می آید. برای حل این مشکل باید اطمینان حاصل کرد که گیاه دیزی در محیطی با رطوبت مناسب قرار دارد و هوا به خوبی در محیط جریان دارد.

  • پوسیدگی ریشه:

    عمده ترین عامل پوسیدگی ریشه های گیاه دیزی آبیاری بیش از حد می باشد. برای حل این مشکل کافیست طبق الگوی صحیح گیاه را آبیاری کرد.

  • رشد ناکافی :

    مهم ترین عامل برای رشد ناکافی در گیاه دیزی آبیاری نامنظم و ناکافی آن است. برای حل این مشکل کافیست به طور منظم و پیوسته به گیاه آب داد تا از بروز این مشکل جلوگیری کرد.

  • شکنندگی ساقه :

    این بیماری ناشی از قارچ های کشنده ای است که به ساقه گیاه دیزی حمله می کنند و منجر به پوسیدگی و در نتیجه شکنندگی ساقه می شوند. برای حل این مشکل نحوه مبارزه با آفات گیاهی که در همین مقاله ذکر شده است را فرا بگیرید و گیاه خود را برای همیشه از دسترسی این قارچ های مزاحم دور نگه دارید.

  • سوختگی برگ ها :

    اگر گیاه دیزی در محیطی با دمای بیش از سی درجه باشد به مرور زمان برگ هایش می سوزند و از بین می روند. برای حل این مشکل باید برگ های سوخته شده را از گیاه جدا کرد و سپس آن را در مکانی با دمای مناسب قرار داد.

  • نظرات
  • نظرات

      نظر شما کمک بزرگی برای بازدید کنندگان آینده است

      برای ثبت نظر شما کاربر گرامی لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

    Copyright © 2020-2024. All rights reserved